

Fostering grassland opportunities, circular business models and skills for resilient rural communities

Thursday 8 June 2023 | 14:00-16:00 CET | Online event

Skills for sustainable, resilient, and socially fair communities 3-11 June 2023 #EUGreenWeek PARTNER EVENT

- **14:00** Introduction and objective of the event Moderator: Susana Garayoa (Zabala Innovation Consulting)
- 14:05 Statement Policy Officer, DG Agri, European Commission 10 minutes
- 14:15 Main findings and policy recommendations from the GO-GRASS White Paper 10 minutes Philipp Grundmann (GO-GRASS coordinator, ATB - Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy)
- 14:25 Breakout sessions 3 groups addressing responses to specific questions 30 minutes:

 Recommendations for technology development, biorefining and skills (facilitator: Uffe Jorgensen, AU; rapporteur: Richard Orozco, ATB)
 Recommendations for market development, cooperation and funding (facilitator: Karen Thorsted

Hamann IFAU; rapporteur: Nathalie Bargues, G!E)
 Insights from the CAP strategic plans and regulatory barriers (facilitator: María Rosa Mosquera-Losada, USC; rapporteur: Carolyn Brand, Prospex Institute)

- 14:55 Break 5 minutes
- 15:00 Following the breakout sessions, rapporteurs present the highlights of the sessions 10 minutes
- **15:10 Panel discussion** 30 minutes
 - James Gaffey, Co-Director of the CircBio Research Group at Munster Technology University, and coordinator of the Biorefinery Glas project
 - Rikke Lundsgaard, Agricultural Policy Officer, Danish Society for Nature Conservation
 - Marilda Dhaskali, EU Agriculture & Bioenergy Policy Officer, BirdLife Europe and Central Asia
 - Farmer organisation representative (tbc)
- 15:40 Q&A session with the audience 15 minutes
- 15:55 Concluding remarks and GO-GRASS project's next steps 5 minutes



